fredag 30. oktober 2009

Tamara de Lempicka

Tamara de Lempicka
Kilde tekst: wikipedia.

Tamara de Lempicka (født 16. mai 1898 i Warszawa, Polen, død 18. mars 1980 i Cuernavaca, Mexico) er en kjent art deco-maler.
Tamara de Lempicka ble født i Polen som Maria Górska, men reiste til Paris som nittenåring og tok navnet Tamara de Lempicka. Tidlig på 1920-tallet begynte hun å studere kunst, og allerede i 1923 hadde hun avholdt en rekke utstillinger.
Tamara var svært produktiv, og før sin første store utstilling, i Milano i 1925, malte hun 28 nye bilder på bare seks måneder. Snart ble hun en av de mest populære portrettmalere i sin tid, og fikk betalt omkring 50 000 franc per portrett (omkring 14 000 kroner den gang, kanskje ti ganger så mye i dag).
Blant kjente samlere av hennes bilder finner vi blant annet Madonna og Jack Nicholson.

Min kommentar: Eg synest Madonna likner på denne dama. Bildene kan absolutt vere aktuelle i dag, det ser og ut som ho har våre opptatt av forhold mellom to damer. Det var vel tabu egentleg på den tid . I 1962 døde ektemann nr. to og etter det slutta ho å male og flytte til Mexiko. Nokre blomsterbilder har ho også laga, så eg er ikkje heilt ut på viddene.

6 kommentarer:

Katarina (Roses and stuff) sa...

Underbara målningar! Trodde först de var helt nya - stort tack för att du vidgar mina vyer!
Trevlig helg!

Margrethes hus og hage sa...

Så artig med litt kunsthistorie her hos deg :) Flotte bilder.

Hilsen Margrethe

Moa sa...

Så mycket vacker konst du visar.. läckert och mycket lärorikt.. Ha en skön och trevlig helg.. Moa

Mine Blomster sa...

Tilogmed min Mann sitter nå å ser på din kunst her på en fredagskveld. Fint og kunne diskutere kunsten når man følger med på din blogg. Fine, interesante bilder!
Takk for hilsen på min Blogg.
En fin helg til deg og _P=
Hilsen fra Birgitte
I MIn Hage

Inger sa...

Vilken häftig konst, ser verkligen inte så gammal ut som den är. Intressant! Ha en skön söndag!

Mia sa...

Tidlös konst. Vi glömmer nog att det inte 'finnes något nytt' under himmelen iblant. Liker denne art Deco stilen ( og damens grønne kjole :)