mandag 9. november 2009

Marc Chagall

Kilde: http://www.chagallgallery.com
Marc Chagall (Mark Zakharovich Shagal)

1887-1985
     Chagall er anerkjent som en av de mest betydningsfulle malere og grafikere i det 20.århundre. Han var maler, billedhugger, keramiker, grafiker, scenograf og formgiver - og en av de mest produktive kunstnere i Paris på begynnelsen av 1900-tallet. Han var også en av få kunstnere som fikk stille ut på "Louvre" under sin livstid.
- My art is an extravagant art, a flaming vermilion, a blue soul flooding over my paintings.
- Marc Chagall
Marc Chagall ble født 1887 i Vitebsk, Russland. Familien var jødiske og Marc var den eldste av 9 søsken. Han viste tidlig talent og interesse for kunst. Da han var 20 år begynte han å studere ved en kunstskole i St. Petersburg. 1910 reiste han til Paris. Der ble stilen hans påvirket av fauvisme, kubisme og naivisme.
      Det var i denne perioden Chagall malt noen av hans mest kjente malerier av den jødiske Shtetl eller landsby, og utviklet funksjonene som ble gjenkjennelige varemerker for hans kunst. Sterk og ofte sterke farger skildre verden med et drømmeaktig, ikke-realistisk enkelhet, og blanding av fantasy, religion og nostalgi fyller sitt arbeid med en gledens kvalitet. Dyr, arbeidere, elskere, og musikere fylle sine figurer, det "Spelemann på taket" gjentar seg ofte, ofte svever i en annen scene. Chagall's arbeid i denne perioden viser påvirkning av moderne fransk maleri, men hans stil er uavhengig av en skole for kunst. Han viste regelmessig i Salon des Independants.


Eg er personleg ein stor beundrer av Chagall, ein av mine aller største favoritter.

4 kommentarer:

AnnA sa...

Ja, Chagall var en härlig konstnär, och jag har varit på en utställning på Lousiana i Danmark, ngn gång på 80-talet(tror jag) och sett en samlingsutställning.
Jag gillar dina konstreportage!
Ha en skön dag!
hälsn
AnnA

Inger sa...

Intressant!
Ha det gott!

Thusnelda sa...

Takk for kommentarer og Chagall er ein av mine største favoritter.

Margrethes hus og hage sa...

Herlige bilder :)